Бременност и дентални процедури

Бременността е период, в който настъпват много промени в тялото на бъдещите майки и в съзнанието им възникват въпроси, които често не знаят на кого да зададат.
Съществуват много заблуди относно бременността и денталните процедури, затова искаме да помогнем на дамите като предоставим по-ясна информация по темата.
В: Какви промени настъпват в устната кухина на жената по време на бременност?
О: Запомнете, че всяка бременност протича индивидуално, затова е важно да проследявате промените и процеса с вашия лекар.
При повечето жени след настъпилите промени в нивата на хормоните и микроелементите (калций, калий, натрий, флуор и други) се наблюдават: променено състояние на венците, нарушения в здравината и структурата на зъбите. Наблюдава се и общо намаляване на имунитета.
Промените във венците се изразяват в подуване, увеличаване на обема, образуване на „лъжливи“ джобове около зъбите, което довежда до затруднено и болезнено почистване на плаката в междузъбните пространства, което пък води до кървене. При кървене венците се почистват още по-страхливо и щадящо от пациентите, и така има реална възможност плаката да узрее и да се образува зъбен камък, което да възпали венците в още по-голяма степен и да увеличи болезнеността им.
Промените в зъбите се изразяват в нарушения на здравата им структура, поради преразпределение на микроелементи към плода. По-податливите като структура зъби лесно могат да се увредят от останалата плака и да се развие кариес.
След раждане венците често се успокояват и нерядко намираме доста междузъбни кариеси в напреднало развитие и дълбочина, затова препоръчваме редовно почистване на плаката и зъбния камък съгласно съветите на денталния ви лекар, за да се избегне появата на по-сериозни проблеми.
В: Забранени ли са посещенията при дентален лекар по време на бременност?
О: Посещенията не само не са забранени, а са задължителни. Важно е да се проследи денталното ви здраве по време на бременността, затова профилактичните прегледи при стоматолог трябва да се правят паралелно с посещенията при АГ специалист. Важно е да информирате денталния лекар за състоянието си и в коя седмица от бременността сте, за да може той да се съобрази с това и да изготви най-добрия план за хигиена и профилактика или лечение на зъбите.
Добре е да се разбере, че бременността не е период, в който да се избягват посещенията в кабинета, а напротив – трябва да се правят навреме, защото отлагането само може да задълбочи проблема. Разбира се, има процедури, които трябва да се избягват и препоръки, с които вашия дентален лекар ще се съобрази и ще бъдат положени правилните грижи, съобразени със състоянието ви.
Бъдете редовни в профилактичните си прегледи, за да може вие и бебето да сте напълно здрави и след раждането да бъдете спокойни да споделяте повече щастливи мигове заедно.
Не се притеснявайте да ни потърсите при нужда от повече информация или за консултация и преглед.
В: Могат ли да се правят дентални рентгенови снимки по време на бременност?
О: Не е желателно да се правят рентгенови снимки по време на бременност, но в случай че това не може да бъде избегнато – задължително трябва да се направи с всички защитни средства – оловна яка или жилетка и дигитален рентген с ниско ниво на лъчение.
В: Може ли да ми поставят упойка, когато съм бременна?
О: Да, използват се упойки, специално подходящи за бременни жени. Те не съдържат адреналин, не преминават плацентарната бариера и не могат да достигнат до плода. Те са подходящи и за кърмачки.
В: Кои рутинни и планувани процедури могат да се извършват по време на бременност и кои не са препоръчителни?
О: Денталните процедури по време на бременност трябва да бъдат съобразени със състоянието ви и нуждата от извършването им. Важно е да се доверите на грижите и преценката на своя дентален лекар.
Позволени и препоръчителни процедури са: почистване на зъбите от зъбен камък, плака и полиране, когато са извършени старателно и безболезнено.
При необходимост от подмяна на обтурации, корони и извършване на коренови лечения– имайте предвид, че освен, че не са забранени, при навременно реагиране, биха намалили вероятността да ви се налага да посещавате стоматолога си веднага след раждането, когато ще сте най-отдадени на грижите за вашето дете.
Хирургичните процедури, ваденето на зъби (включително екстракция на мъдреци) е препоръчително да бъдат ограничени. При неотложна нужда от извършването им, е важно това да се направи при изключително добра подготовка и повишено внимание.
Естетични процедури като: избелване на зъби, поставяне на филъри или ботокс, както и имплантологията е добре да се правят след раждането.
В: На какъв етап от бременността мога да започна с посещенията при дентален лекар и какво следва?
О: До 3-ти месец от бременността си задължително направете консултация с денталния си лекар, за да ви даде инструкции за лична орална хигиена.
Периодът между 3-ти и 6-и месец е подходящ за извършване на рутинни и планувани манипулации или възникнали неотложни такива.
Между 3-ти и 9-и месец може да продължите с профилактичните прегледите и насоките за дентална хигиена.
В: Какви могат да са последиците от нелекувани здравословни проблеми или хронични заболявания на зъбите и в устната кухина?
О: Възможно е да сте забравили за стари лечения или хронични проблеми, които не ви притесняват. Бременността е момент, в който те могат да се активират в следствие на промените в организма. Това например, често се случва при мъдреците.
При планирана бременност е добре да посетите предварително вашия дентален лекар и да обсъдите и предвидите какво може да създаде потенциални здравословни проблеми по време на бременност и кърмене.
Всеки отстранен навреме проблем, ви гарантира спокойствие и здраве по време и след самата бременност.
За референция и повече яснота по темата споделяме пример и случай от нашата практика:
Пример за възможни усложнения при ненавременно лечение:
Лечението на дълбок зъбен кариес може да бъде проведено в средата на бременността, с упойка и да премине бързо, леко и безопасно. Отлагането може да доведе до последващи усложнения, например – пулпит, който най-често се свързва със силна и нетърпима болка, проявяваща се най-често през нощта. Спасението от болката може да е моментно, но после пак да се появи. Не е възможно да потиснете болката с обезболяващи, тъй като не е препоръчително да ги приемате по време на бременност.
Ако не предприемете мерки навреме, е твърде вероятно да настъпи и друго усложнение – периодонтит. Състоянието може да е свързано с отток, болка и гноен ексудат и често налага продължително лечение и прием на антибиотици. Приемът на антибиотици по време на бременност и кърмене трябва да се избягва, ако е възможно. АБ преминават в кърмата, а фактите сочат, че някои от тях повлияват структурата на бъдещите зъбки на детето.
Следователно винаги е по-добре да не отлагате и да посетите денталния си лекар за профилактика и контрол на състоянието ви и да предотвратите много повече последващи посещения при евентуално усложнение.
Пример за бременна пациентка от практиката на Ави Дент:
Наша пациентка имаше болки в мъдреца (преминал дълбок кариес в пулпит), които търпя около три-четири месеца, в следствие на което се наложи да бъде екстрахиран 5 дни преди термина.
Благодарение на подготовката за процедурата и спокойствието на всички, процедурата мина безпроблемно за пациентката и плода, без предизвикване на контракции.
Целият процес мина под наблюдението на АГ специалист.
Въпреки това емоциите и адреналинът са пряко свързани и не са препоръчителни в големи дози, тъй като могат да предизвикат контракции. Затова препоръчваме денталните проблеми да бъдат споделяни навреме, за да може да се реагира своевременно и адекватно.
Знаем колко важен период е бременността за всяка една жена, затова специалистите на Ави Дент са насреща да отговорят на всички ваши въпроси и да се уверят, че ще преминете през целия период в добро дентално здраве и без усложнения.

Отнасяйте се с грижа и отговорност за себе си и детето си и планирайте своята дентална консултация навреме!