Кога трябва да е първото посещение на детето при лекар по дентална медицина?

Всички знаем колко важно е зъбното здраве и как то може да даде отражение върху цялостното здраве на организма ни. Редовните профилактични прегледи на всички членове на семейството e препоръчителнo да бъдат веднъж годишно, но има случаи, в които се налага и по-чести посещения. Никога не трябва да забравяме и децата ни и техните зъбки.

Временните зъби са също толкова важни и трябва да се полагат грижи за тях. Не бива да се допуска, че те са временни и ще бъдат подменени с постоянни рано или късно, защото една не лекувана инфекция на временни зъби може да доведе до необратими последствия в структурата и състоянието на постоянния зъб, който се сформира под временния. Преждевременна или прибързана ексктракция (вадене) на временни зъби също не е добро решение, тъй като после настъпват трудно обратими проблеми в захапката и подредбата на зъбите. Това и често води до носенето на брекети или скоби.

За да поддържаме зъбите на децата си здрави и безпроблемни, са необходими редовни профилактични прегледи, следене и инструкции за хигиена на децата.

Ние от Ави Дент препоръчваме:
1. Най-добрият пример за подръжание на децата сме ние – родителите. Всичко, което правят мама и татко, е правилно и то не се подлага на съмнение от децата. Затова всеки път, когато ние – родителите, посещаваме стоматолога си за редовния си профилактичен преглед, е препоръчително да водим и децата ни с нас. Не бива да споделяме с тях какви негативни спомени имаме от детските си години за посещенията при зъболекаря. Не бива да заплашваме децата, че ако не слушат, ще бъдат заведени на доктор/зъболекар. Не забравяйте също, че децата винаги чуват това, което ние си мислим, че сме казали тихо или тайно.

2. Първото посещение на зъболекар на детето трябва да е максимум около 1 годинка. Тогава децата възприемат много бързо цветове, гласове, обстановка. Имено с първите посещения трябва да покажем на детето, че няма от какво да се страхува. То не знае с какво да свърже машинката, звука, облеклото и поради тази причина наша е отговорността с първите няколко посещения да не всеем страх. След като детето свикне да ни вижда, свикне и с мястото, вече идва моментът, в който може да направим и първия преглед, да измием зъбите с машинката. Ако се наложи работа по кариес или друг проблем, тогава детето вече е подготвено и се чувства в свои води. А с редовните посещения правим възможността за появата на проблем доста по-малка.

3. Хигиената в домашни условия започва с пробива на първия зъб. С малка детска четка или напръстник, наблюдавайки мама и татко, започват първите уроци.

4. Не отлагайте, не неглижирайте – Статистиката показа че 70% от децата на възраст 5-6 години имат средно по 4 кариеса. Колкото повече се чака, толкова повече проблемът се задълбочава и лечението става по-сложно и времеемко. Напредването на кариеса и усложененията му при временните зъби става доста по-бързо, отколкото при постоянните зъби, поради по-крехката им структура. Фактор е и личната хигиена, която децата не успяват да подържат перфектно, което може много бързо да доведе и до по-сериозен проблем.

5. Не по-малка роля има и хранителният режим на детето. Внимавайте с въглехидратите, хранете децата си балансирано. Избягвайте добавянето на захар и мед в сокове, биберони и др. При децата се наблюдава по-активно слюноотделяне, а слюнката играе самопочистваща роля, но приемът на достатъчно количество вода също има значение. Менюто трябва да е богато на микро- и макроелементи и витамини. Тези неща влияят както на зъбите, така и на целия организъм.

Грижата за детските зъби е взаимна отговорност с 3 страни – дентален лекар – родител – дете. За да избегнем проблемите, всяка една от тези три страни трябва да работи, а трите заедно – като един добре смазан механизъм. Детската психология е чиста и необременена. Именно това е точното време, в което децата да изградят добри и здравословни навици, а ние – денталните лекари от Ави Дент, винаги сме на разположение да помогнем или дадем съвет.