Гладки зъби – каприз или необходимост?

 „Усмивката ще ви даде позитивно изражение, което ще накара хората да се чувстват комфортно около вас.“ – Лес Браун

Природата е създала нашите зъби в съвършена и гладка форма. Така те се поддържат по-успешно. Гладкостта може да бъде нарушена поради различни причини: консумация на кафе, цигари, цветни храни, както и поради отчупване на зъби, не добре адаптирани пломби и корони и т.н. Всяка една промяна в анатомията на зъба, може да доведе до създаване на места, в които се натрупва много по-лесно плака и храна. Тя е доста трудна за премахване, понякога почи невъзможна. Това може да доведе до много усложнения – вторичен кариес, образуване на зъбен камък, възпаление на венците.

Няколко съвета за поддържане на гладки зъби:

 • не спестявайте нищо от хигиената и слушайте съветите на вашия личен дентален лекар
 • не се опитвайте да премахнете оцветявания и набраздявания в домашна обстановка – използването на различни абразиви може да нарани необратимо зъбната повърхност, така че тя да не може да бъде загладена повече
 • избягвайте постоянната консумация на силно кисели храни, газирани напитки, продукти с високо съдържание на захар
 • намалете консумацията на „оцветители“ – цигари, червено вино, кафе и др.

Съвременната дентална медицина предлага няколко начина за възвръщане гладкостта на зъбите. Те се осъществяват от дентален лекар, единствено и само в дентален кабинет.

 1. Първият и класически начин е с полирна паста и четка. Той е удачен за слаби оцветявания и налепи, но не се справя добре с упоритите такива.
 2. Вторият начин е чрез т.нар Air Flow. При него се използва чист фин соден прах, който под налягане с въздух и вода, насочен към зъбната повърхност, премахва успешно, леко до средно упорити оцветявания и налепи.
 3. Третият и най-съвременен начин е чрез AquaCare. Това е апарат, специално създаден за полиране (и не само). При него се изпoлзва прах на различна основа, с различна големина на перлите, етанолов разтвор за дезинфекция и въздух под налягане. С него се премахват упорити налепи и оцветявания.

Плюсовете при него са следните:

 • става бързо и успешно в едно посещение
 • прахът съдържа 99% Новамин, който е съвеменна технология за бързо намаляне на чувствителността на зъбите и запушването на каналите, отговорни за нея
 • безболезнено и безконктактно
 • възстановява се блясъка на зъбите за няколко дни

Почти всеки един зъбен проблем е получен от място, на което е била нарушена гладкостта и анатомията на зъба, затова ходете на редовни прегледи при вашия дентален лекар и поддържайте зъбите си гладки и чисти. Това води до добро здраве и блестяща усмивка

Преди и след почистване с AquaCare