профилактичен преглед

Колко често трябва да ходим на профилактичен преглед?

Няма универсален отговор за това колко често трябва да ходим на профилактичен преглед при стоматолога си. Общоприето е, че е добре да посещаваме денталния кабинет поне веднъж годишно. В действителност препоръчителната честота на посещенията зависи от състоянието на зъбите и устната кухина.

Дори при липса на болка, кървене или други оплаквания, е добре да сме стриктни в профилактичните прегледи. Сериозните проблеми могат да бъдат избегнати, ако бъдат диагностицирани навреме. Лечението на всеки дентален проблем в зародиш протича по-леко и може да се оправи по-лесно.

Денталният ви лекар трябва да се увери, че е постигнат баланс в устната кухина, след което може да премине към обучение и оценка на денталното здраве и хигиена. Важно е да получите конкретни насоки за правилна орална хигиена. В зависимост от състоянието ви и от нивото на поддръжка, вашият лекар ще определи колко често трябва да ходите на профилактичен преглед.

Съществуват специфични ситуации, които изискват назначаване на по-чести прегледи. Такива са: скупчени зъби, неизлекувани ортодонтски аномалии, мъдреци в растеж и други. При тези състояния има по-голяма вероятност за поява на проблем и затруднена хигиена заради позицията на зъбите.

Какви практики използваме в Ави Дент?

В дентална клиника Ави Дент сме изградили следния процес: първичен преглед, почистване и полиране, лечение и обучение за домашна поддръжка. По време на първичния преглед се запознаваме със здравословното състояние и навиците на пациента. Преминаваме към почистване на зъбен камък и полиране на зъбите, за да се отстранят бактериалната плака и оцветяванията от зъбите. След като диагностицираме какви проблеми има в устната кухина, ги отстраняваме чрез подходящо лечение. Обучението се състои от съвети за подходящи продукти и техника за орална хигиена, като насоките са строго индивидуални спрямо състоянието на всеки един пациент.

Продължаваме с провеждане на неколкократни прегледи на 1, 3, 6 и 12 месеца, по време на които извършваме контрол на нивото на поддръжка. Ако се налага – даваме допълнителни съвети относно точното изпълнение на техниката. За по-нагледна демонстрация, използваме обучителни пасти и други продукти за оцветяване на плаката.

Промяната на навиците изисква време, но се постига успешно чрез постоянство и търпение. За нас е важно да се убедим, че пациентът може да се грижи правилно за зъбите си и/или денталните импланти, корони, мостове, протези. След като сме сигурни, че провежданата рутина е правилна, започваме да правим прегледите през 6 месеца. В случай че пациентът успява да поддържа изрядна хигиена и не се натрпват зъбен камък и плака – правим преглед, почистване и полиране 1 път в годината. При пациенти, които имат затруднения с техниката или поради спецификата на зъбите си, фиксираме по 2 посещения за година. Разбира се, има и по-критични ситуации, в които се налага пациентите да посещават клиниката на всеки 3 месеца.

Честотата и необходимостта от профилактични прегледи зависи изцяло от денталното здраве и поддържката на пациента. Ние винаги ще отделим време и ще ви обърнем внимание, за да се научите как да се грижите за зъбите си по най-добрия начин!